Taierea vitei de vie

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/grapes-vineyard-vine-purple-grapes-39511/




Asadar te-ai decis sa-ti faci o vie, felicitari! Indiferent daca esti viticultor cu vechime sau de abia te-ai apucat de aceasta activitate, sunt cateva sfaturi in ce priveste cum sa tai vita de vie, care se vor dovedi folositoare cu siguranta. Fie ca vorbim de vita de vie de masa, sau de soiuri mai deosebite precum vita de vie victoria, vita de vie nero, sau vita de vie cardinal, este important sa stim cum o ingrijim. Citeste articolul de mai jos pentru cateva detalii de baza care te vor ajuta sa te initiezi in cele mai bune practici pentru taierea vitei de vie. 



De ce taiem vita de vie

 

In primul rand este important sa intelegem de ce se taie vita de vie. O practica veche de secole, taiere vitei de vie este vitala deoarece influenteaza felul in care lastarii se vor dezvolta si calitatea productiei obtinute. Fiind o liana, o vita de vie lasata sa creasca in voia ei, va forma in final mai multe frunze decat fructe. Strugurii obtinuti vor avea, in consecinta, o concetratie redusa de zahar si dimensiuni mai mici decat cele dorite. 

 

Celalalt aspect este legat de cat de usor este de ingrijit via. O taiere corespunzatoare ii va da o forma facil de ajustat si in plus va proteja butucul prin intarirea lui contra bolilor, a daunatorilor si conditiilor meteo potrivnice. 

 

Cand taiem vita de vie

 

Un alt aspect extrem de important, este legat de momentul oportun in care se efectueaza  taierea. Specialistii ne sfatuiesc sa taiem via doar in perioada repausului fiziologic, mai exact din momentul in care cad frunzele toamna, pana la dezmuguritul din primavara. De asemenea este indicata evitarea perioadelor de ger: sfarsit de februarie si inceput de martie. 

 

Notiuni de baza

 

Inainte sa purcedem la taierea vitei de vie, este important sa cunoastem urmatoarele notiuni de baza:

 

  • Cepul este reprezentat de formatiunea lemnoasa scurta, rezultata din scurtarea coardei la aproximativ 2 sau 3 ochi. Putem distinge intre cep de siguranta, de rezerva, de inlocuire sau de rod. 

 

  • Cordita este reprezentata de formatiunea lemnoasa de marime mijlocie, rezultata din scurtarea coardei la 4-7 ochi.

 

  • Coarda de rod consta in formatiunea lemnoasa de baza ce poate fi scurta, adica 8-10 ochi, mijlocie, adica 10-15 ochi, sau lunga, de 15-18 ochi.

 

  • Veriga de rod consta in cuplul format din cepul de rod sau de inlocuire si coarda sau cordita de rod.

 

  • Calarasul este reprezentat de formatiunea lemnoasa intalnita de regula la vitele aduse in forme joase si se practica atunci cand butucul nu are suficiente brate.

 

  • Biciul consta in formatiunea lemnoasa multianuala lunga ce se termina cu o coarda de rod in capat si este intalnita la vitele in forme joase. 



Tipuri de taieri



Inaite sa punem mana pe perechea de foarfece de vie sau pe fierastrau, uneltele potrivite pentru acest proces, este important sa cunoastem cateva tipuri de taieri. Ele se clasifica tinand cont de varsta butucilor si scopul urmarit. Avem asadar: 

 

Taieri de formare - se fac in primii trei pana la cinci ani de la plantare, pentru a forma butucii.

 

Taieri de fructificare - se intreprind pentru influentarea proceselor de crestere si fructificare. Este cel mai des intalnit tip de taiere in timpul vietii plantatiei deoarece afecteaza calitatea recoltei. 

 

Taieri de regenerare - se practica in cazul plantatiilor batrane, cele care nu mai sunt eficiente. Se intreprind cand via intra in declin, pentru refacerea butucilor si in consecinta redarea productivitatii. 

 

Taierile speciale - intreprinse in cazul in care butucii au fost afectati de ger, grindina sau seceta. 

 

De asemenea , in functie de  sistemul de fructificare ales, intalnim urmatoarele sisteme de taiere: 

 

Scurt -  Lastarii se taie la 2-3 ochi in fiecare an. Sistem utilizat pentru butuci cu crestere slaba. 

 

Lung - se pastreaza corzi de rod de aproximativ 6-12 ochi care se arcuiesc la legat.

 

Mixt cu formarea verigii de rod - este o combinatie intre sistemul scurt si sistemul lung. 

 

Nu in ultimul rand, in functie de forma de conducere, sistem si mai ales de soi, putem opta pentru diverse tipuri de taieri, cele mai cunoscute fiind Guyot (cu diverse variatii), Cazenave, Teremia sau Pergola rationala. 

 

Acum ca ai principiile de baza, te poti aventura mult mai increzator in acest proces. Desigur, nu uita sa irigi si sa tratezi via. In acest scop, investeste in materiale de irigare si stropire de calitate.