Taierea pomilor - cand se face si de ce este importanta?

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/pink-leafed-trees-on-green-grass-field-1043458/



Una dintre cele mai necesare lucrari de intretinere atunci cand vorbim de o gradina sau o livada, este taierea pomilor. Vom discuta asadar despre taierea pomilor fructiferi pentru a descoperi cand si mai ales de ce se executa aceste taieri. De multe ori pot face diferenta intre o productie de calitate si una sub asteptari. Taierile sunt lucrari esentiale care vor asigura sanatatea, longevitatea si rodirea pomilor, deci trebuie luate foarte in serios. Evident, este necesar sa folosesti si sculele potrivite. Citeste materialul de mai jos pentru cateva sfaturi folositoare in activitatea de taiere a pomilor.  





Cand se face taierea? 



Pentru rezultate optime, este recomandat sa efectuezi lucrarile de taiere in perioada repausului vegetativ. Taierile pentru semintoase (mar, par, gutui etc) se recomanda a fi facute toamna, dupa caderea frunzelor. Daca totusi aceste lucrari sunt intarziate, pot fi realizate si iarna, dar mare atentie la prognoza meteo. Daca in urmatoarele trei-patru saptamani urmeaza geruri puternice, munca dumneavoastra va fi fost in zadar.  Recomandam sa incepi la mijlocul lunii februarie activitatea de taiere. 

 

In cazul samburoaselor (cais, piersic, cires, visin, prun, etc) se recomanda sa incepi taierile dupa data de 25 august, dar doar in urma activitatii de recoltare. Pentru soiurile tarzii, taierile se vor amana pana dupa cules. Avantajul taierilor timpurii este ca seva va fi distribuita catre formatiunile care vor forma fructele din anul urmator. Asadar mugurii se vor dezvolta mai bine si vor rodii mai bogat. 

 

Daca alegeti sa nu faceti aceste taieri in timp util (primavara tarziu, cand pomii au pornit in vegetatie), este posibil ca pomul sa fie lipsit de resursa energetica de pornire. Acest lucru se intampla din cauza distributiei sevei si spre extremitatile ramurilor, parti care oricum vor fi taiate mai tarziu. In consecinta, pomul va fi slabit si calitatea fructelor va scadea considerabil. 

 

De ce este importanta taierea pomilor? 

 

Asa cum am stabilit si mai sus, taierea pomilor fructiferi este necesara pentru a corecta cresterea, distributia si valorizarea resurselor pomului. Este obligatoriu sa faci aceasta lucrare anual, luand in calcul nivelul si calitatea productiei, dar si vigoarea plantatiei. 

 

Prin taiere intelegem scurtarea sau indepartarea anumitor ramuri. Exista trei tipuri de taieri: de formare, de regenerare si de rodire. Vei avea nevoie de fierastraie de gradina si/sau foarfece crengi pentru a indeparta parti verzi sau lemnoase ale pomilor, precum si ramuri intregi. 

 

Un alt motiv pertinent este si valorificarea luminii. In momentul in care ai rarit ramurile, va fi mult mai usor pentru lumina sa ajunga la muguri, rezultand astfel dezvoltarea armonioasa a fructelor. De asemenea este vitala regenerarea pomilor. Prin taierea lastarilor batrani sau bolnavi, vei redirectiona resursele catre cei santosi si vei corecta pozitia ramurilor. 

 

Tipurile de taieri si beneficiile lor



Taierile de regenerare se recomanda a fi  incepute de la lastarii batrani pentru a promova cresterea celor tineri. Este important sa indepartezi ramurile care nu sunt bine pozitionate in coroana, cele afectate de boli sau care prezinta portiuni de lemn uscat. Taierile de regenerare se recomanda in general pentru meri si peri, dar nu pentru piersici, caisi si nectarini. Intotdeauna incepi  operatiunea de taiere de la varf spre baza. Este recomandat sa tratezi toate ranile pomului cu o vopsea pe baza de ulei dupa taiere. Poti sa folosesti un vermorel pentru aceasta operatiune. 

 

Taierile de formare a coroanei  sunt necesare pentru a te asigura ca lumina soarelui ajunge la muguri si fructe. In functie de specie, exista mai multe tipuri de toaletare a coroanei: fus subire, fus tufa, piramida etajata, lepage, gard belgian, palmeta etajata cu brate oblice si palmeta etajata cu brate orizontale.

 

Taierile de rodire sunt recomandate pentru reglarea incarcaturii de muguri pe rod, pentru a evita supraaglomerarea. Ramurile de rod trebuie sa fie de doua ori mai putine decat cele vegetative. Se recomanda lunile noiembrie si aprilie pentru aceste taieri. Nu uita, pentru a indeparta in totalitate o creanga, aceasta trebuie taiata de la locul de insertie. Lama taietoare a foarfecii trebuie sa fie indreptata spre trunchiul pomului, iar cealalta spre ramura care urmeaza a fi taiata, pentru o taietura corecta. 

 

Speram ca am facut putina lumina in ceea ce priveste taierea pomilor si importanta acestei activitati!