Plantarea pomilor fructiferi

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/apple-apple-tree-apples-branch-574919/Se compara oare sentimentul culegerii si consumarii fructelor productie personala din gradina ta cu ce simti cand mergi la piata sau la magazinul din colt si alegi fructele de pe taraba sau raft? Noi inclinam sa credem ca nu. Mandria pe care o vei simti cand copii sau chiar nepotii tai vor gusta roadele muncii tale este de neegalat. Se spune ca, pentru o viata implinita, un om trebuie sa faca un copil, sa construiasca o casa si sa planteze un pom (unul fructifer este de preferat). Cu ultima parte te ajutam noi. 

 

Citeste articolul de mai jos pentru a afla mai multe detalii in ce priveste plantarea pomilor fructiferi in functie de anotimp, dimensiuni si amplasament.

 

Plantarea pomilor fructiferi in functie de anotimp

 

Credeai oare ca plantarea pomilor fructiferi este aceeasi poveste atat primavara cat si toamna? Ei bine, permite-ne sa-ti oferim mai multe informatii. 

 

Pomii fructiferi se planteaza intotdeauna in perioada de repaus vegetativ. De obicei acest lucru se intampla in luna octombrie si poate fi determinat prin observarea procesului de cadere a frunzelor din copaci. Cand mugurii se umfla, de obicei in a doua luna de primavara, inseamna ca pornirea in vegetatie a inceput.

 

In functie de specie aceste perioade pot varia, deci este recomandat sa iei in calcul atat anotimpul in care se recomanda plantarea, cat si conditiile atmosferice. 

 

Plantarea pomilor fructiferi primavara 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/food-healthy-nature-water-129574/Prin primavara intelegem perioada martie-aprilie. Avand in vedere ca acest interval de timp este inainte de inceperea perioadei de vegetatie, exista un risc ca puietii unui numar mare de specii de pomi sa nu se prinda. O soluție pentru impiedicarea intrarii in faza de vegetatie este sa tinem pomii la rece.

 

Plantarea pomilor fructiferi toamna

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/red-cherries-3220347/
Recomandam cu caldura ca pomii fructiferi sa fie plantati toamna tarziu, de preferat la finalul lui septembrie sau in octombrie. Luati totusi in calcul posibilitatea ca temperaturile sa scada sub 5 grade celsius, ceea ce nu este de dorit si trebuie evitat (de aceea iarna este posibilă plantarea, dar doar daca solul nu este predispus la inghet)

 

Alegerea terenului este foarte importanta deoarece ne dorim un sol cat mai bogat in substante minerale, usor de sapat si de udat. Printre cele mai fertile se numara cernoziomurile si solurile brun-roscate de padure. 

 

Iti recomandam sa sapi gropile destinate plantarii cu cateva luni inainte, cam de prin august, iar daca vorbim de plantari pe timpul primaverii, poti incepe saparea inca din iarna, daca solul nu este inghetat, desigur. Foloseste o cazma cu maner metal grafitat tip-dy pentru a sapa gropi cu o adancime cuprinsa intre 60 si 80 de centimetri si laturi de 1-1.5 metri. 

 

Urmeaza procesul de fasonare a radacinilor pentru a le improspata si asigura cresterea. Rădăcinile groase, de schelet, trebuie sa fie cat mai lungi, iar cele subtiri scurtate pana la 1-2 centimetri. Este recomandabil ca cele uscate sa fie taiate de la baza. Poti sa folosesti chiar si un fierastrau universal pentru gradina

 

In cadrul procesului de mocirlire a radacinilor va fi nevoie sa le scufunzi de mai multe ori intr-un amestec care consta in compost, apa si pamant maruntit. Acest proces asigura umiditatea si favorizeaza prinderea radacinilor in sol. 

 

Efectueaza plantarea cat mai repede posibil pentru a evita uscarea amestecului pe radacini, urmand acesti pasi: 

 

  • Stabileste nivelul de plantare asa incat punctul de altoire sa se afle la cativa centimetri deasupra solului sau la acelasi nivel. 

 

  • Pomii trebuie sa fie asezati in gropi cu punctul de altoire in directia nord.

 

  • Nu indoi sau suprima radacinile cand le fixezi pe sol, largeste groapa.

 

  • Sprijina pomii de un suport la nevoie, dar ai grija sa nu-i sugrumi sau sa le ranesti trunchiul. 

 

  • Inverseaza pamantul de la suprafata gropii cu cel de la fund, in timp ce il tasezi, dar ai grija sa nu-l batatoresti.

 

  • Dupa plantare uda pomul la radacini, dar ai grija ca solul sa nu fie imbibat de apa.

 

  • Pentru protectie, in special toamna, este recomandat sa ridici un musuroi de pamant la baza tulpinii (30-40 cm inaltime) pentru a-l proteja de frig si il poti inveli cu o plasa de rafie daca rozatoarele reprezinta o problema. 

 

Nu uita de toaletare, pe care o poti efectua folosind o foarfeca de crengi cu maner aluminiu reglabil

 

Plantarea pomilor in functie de dimensiuni si distantareFie ca vorbim despre plantarea pomilor fructiferi pitici, a pomilor fructiferi de gradina sau a celor din livada, este necesar sa cunoastem urmatoarele repere in ce priveste distantarea: 

 

  • Pentru mar, par, visin, cais, piersic si prun ai urmatoarea distanta minima: 4 metri distanta intre randuri si 3 metri distanta intre pomi si distanta obligatorie: 4 metri distanta intre randuri si 4 metri distanta intre pomi.

 

  • Pentru cires, distanta minima de plantare este urmatoarea: 5 metri intre randuri si 4 metri distanta intre pomi si o distanta recomandata de 5 metri intre randuri si 5 metri distanta intre pomi

 

  • In cazul nucilor, care au o coroana mai bogata, se recomanda sa lasi cat mai mult spatiu intre ei, de preferat 5 metri distanta intre randuri si cel putin 5 metri distanta intre pomi. 

 

Daca nu ai la dispozitie un spatiu atat de mare, poti opta pentru plantarea pomilor fructiferi pitici cu soiuri de mar, cires, par, cais, portocal, prun sau chiar avocado. 

Nu uita sa-i stropesti pentru a le asigura ingrijrea necesara. Pentru a-ti usura aceasta activitate iti recomandăm sa investesti intr-un vermorel, de pilda modelul portabil cu pompa verticala 3L.

 

Succes la plantat!